زرشک خشک از جمله محصولات تولیدی ای است که در کشور های مختلف با کیفیت های گوناگون تولید می گردد.
انواع مختلفی از زرشک وجود دارد، برخی از نمونه ها دارای هسته یا دانه می باشند و گروهی دیگر که جزو ارقام محبوب به شمار می رود زرشک بی دانه است.
کشور هایی که تولید کننده ی این محصول هستند همواره در تلاشند تا با صادرات مازاد نیاز بازار داخلی خود به زرشک، سود های زیادی را از این طریق عاید شوند. زیرا صادرات تاثیر بسیار زیادی بر رونق اقتصادی و گردش پول در هر کشوری ایفا می کند.
جالب است بدانید که برخی ازکشور هایی که اقدام به واردات زرشک می کنند نیز خود تولید کننده ی این محصول نیز هستند.
معرفی انواع زرشک تولیدی ایران
میهن ما ایران، نه تنها در شمار مهمترین تولید کنندگان زرشک دنیا قرار دارد بلکه طی بررسی های انجام شده در سال های اخیر مشخص شده که ایران بزرگترین قطب تولید زرشک در جهان نیز می باشد.
این به این معنی است که ظرفیت بالایی برای ارز آوری هر چه بیشتر از طریق صادرات زرشک به سایر نقاط دنیا وجود دارد.
انواع زرشک تولیدی ایران:
- زرشک دانه اناری
این نوع زرشک در فضای باز و مقابل نور خورشید خشک می شود و سریع تر وارد بازار فروش می گردد.
- زرشک پفکی
به نوعی از زرشک که در تالار های مخصوص سر پوشیده و در شرایط کنترل شده با دمای یکنواخت خشک می شود زرشک پفکی گویند
- زرشک زیر تالاری
این نوع زرشک در فرایند خشک کردن زرشک پفکی از شاخه ها جدا شده و بعدا به صورت جداگانه جمع آوری می شوند
- زرشک کوهی
زرشک کوهی محصولی خود رو می باشد و در مناطق خاصی که شرایط مناسب برای رشد و ثمر دهی درختچه های آن وجود دارد رشد می کند.
تجارت زرشک قرمز خراسان
بیشترین سطح زیر کشت زرشک در ایران مطعلق به استان خراسان جنوبی می باشد.
قائنات، بیرجند،زیرکوه، درمیان، سربیشه و بیرجند پنج شهر مهم تولید کننده ی انواع زرشک در این استان هستند.
ترغیب تجار برای سرمایه گذاری در حوزه ی زرشک خراسان می تواند تجارت این محصول در بازار های فرامرزی را پر رونق کند. البته لازمه ی این امر این است که تولید محصول زرشک برای کشاورزان منطقه ی خراسان سودآور باشد.
لازم به ذکر است که 98 درصد از سطح زیر کشت زرشک ایران به خراسان جنوبی تعلق دارد از این رو از آن با نام یاقوت سرخ کویر نیز یاد می گردد.